+30 2810 396700

Έλεγχος Ακοής Νεογνού

Οι ωτακουστικές εκπομπές αποτελούν μια σύγχρονη, αξιόπιστη, ανώδυνη, μη επεμβατική και ασφαλή διαγνωστική μέθοδο για την ανίχνευση της νεογνικής βαρηκοΐας.

Η μέθοδος αυτή μας επιτρέπει τον έλεγχο της ακοής (έλεγχος του κοχλία), ήδη από τις πρώτες ημέρες της γέννησης, δεύτερο 24ωρο και μετά, καθώς από αυτή τη στιγμή αρχίζουν να εκλύονται θετικές (ΩΑΕ).

Η αναφερόμενη συχνότητα της παιδικής βαρηκοΐας είναι 1 παιδί ανά 750 περιπτώσεις. Σχετικά με την αιτιολογία της παιδικής νευροαισθητήριας βαρηκοΐας στο 85% των περιπτώσεων τα αίτια είναι συγγενή ενώ στο 10-15% είναι μεταγεννητικά ή εξελισσόμενης μορφής, δηλαδή, ενώ μετά τον τοκετό δεν ανιχνεύθηκε βαρηκοΐα μετά από ορισμένους μήνες αναπτύχθηκε προοδευτικά βαρηκοΐα (ακουστική νευροπάθεια).

Το ποσοστό συγγενούς βαρηκοΐας είναι υψηλότερο από τον συγγενή υποθυρεοειδισμό ή τα μεταβολικά νοσήματα για τα οποία στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική εξέταση.

Η πιθανότητα βαρηκοΐας εάν διαγνωσθεί πριν τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και αντιμετωπισθεί έγκαιρα, οδηγεί σε καλύτερη επικοινωνία και ακαδημαϊκή εξέλιξη σε σχέση με παιδιά που διαγνώσθηκαν μετά τον έκτο μήνα της ζωής τους.

Η Αμερικανική Ένωση Ακοής Ομιλίας Λόγου (ASHA) από το 1994 ανακοίνωσε ότι η βαρηκοΐα στα παιδιά θα πρέπει να αναγνωρίζεται μέχρι την ηλικία των 3 μηνών και να εφαρμόζονται ακουστικά βαρηκοΐας μέχρι την ηλικία των 6 μηνών με την απαραίτητη λογοθεραπεία. Για το λόγο αυτό η ηλικία της κοχλιακής εμφύτευσης τείνει να φτάσει τους 6 μήνες για να πάρει το βρέφος πιο γρήγορα τα απαραίτητα ακουστικά ερεθίσματα.

Από όλα τα παραπάνω διαφαίνεται πόσο σημαντικό είναι η ανίχνευση της βαρηκοΐας στα νεογνά. Τα τελευταία χρόνια έχομε στη διάθεση μας  μεθόδους για τον έλεγχο της ακοής των νεογνών (ωτακουστικές εκπομπές, προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους κ.λ.π.). Πιο προσφιλείς είναι οι ωτακουστικές εκπομπές (παροδικές ΤΕΟΑΕ, προϊόντων παραμόρφωσης DPOAE) με τις οποίες ελέγχομε τη φυσιολογική λειτουργία του κοχλία και μάλιστα των έξω τριχωτών κυττάρων.

Με τη χορήγηση κατάλληλου ακουστικού ερεθίσματος χάρη στη βοήθεια μικροσυσκευής διαμέσου του έξω ακουστικού πόρου διεγείρουμε τον κοχλία ο οποίος αντιδρά με ήχους χαμηλής έντασης που μπορούν να ανιχνευθούν από το μικρόφωνο της μικροσυσκευής που αρχικά τοποθετήσαμε. Το αποτέλεσμα της εξέτασης χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική καταγραφή των (ΩΑΕ) και ως μη φυσιολογική καταγραφή. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ένδειξη για περαιτέρω έλεγχο, για τον οποίο θα ενημερωθείτε από τούς Ωτορινολαρυγγολόγους της κλινικής.

Αν το παιδί έχει ιδιαίτερους παράγοντες κινδύνου, επιβάλλεται εξαρχής πλήρης παιδοακοολογικός έλεγχος με ακουστικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους (ABR).

Σε πολλές αναπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Δανία, Σουηδία…) η ανίχνευση της βαρηκοΐας των νεογνών είναι υποχρεωτική. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν εφαρμόζεται ακόμη σε ευρεία κλίμακα.

Ανιχνευτικός έλεγχος με εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας

Η Γενική Κλινική Euromedica Μητέρα Κρήτης με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου όσον αφορά τον τομέα Μητέρα – Παιδί είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και μπορεί να πραγματοποιεί ανιχνευτικό έλεγχο (screening test) νεογνικής βαρηκοΐας (TEOAE, DPOAE, ABR) σε όλα τα νεογνά.

Παράλληλα παρατίθεται ενημερωτικός πίνακας για τη γλωσσική εξέλιξη του παιδιού τους επόμενους μήνες της ανάπτυξης του.

  ΗΛΙΚΙΑ ΒΡΕΦΟΥΣΑΚΟΗ – ΟΜΙΛΙΑ
0-3 μήνεςΤρομάζει σε δυνατούς θορύβους.
Ησυχάζει με γνωστές φωνές.
Παράγει ήχους φωνηέντων πχ «αααα, οοοο»
Βγάζει τσιρίδες, στριγκλιές, γελά.
3-6 μήνεςΠαράγει ποικιλία ήχων πχ «βα-βα, βα-γα».
Του αρέσουν τα παιχνίδια, που έχουν ήχο.
Αλλάζει τον τόνο της φωνής πχ πιο ψιλή.
Γυρίζει τα μάτια και το κεφάλι προς την πηγή του ήχου.
6-9 μήνεςΑντιδρά στο όνομα του.
Μιμείται την ομιλία με ήχους, που δεν είναι ακόμη ομιλία.
Παίζει επαναλαμβάνοντας ήχους πχ «λα-λα-λα».
Καταλαβαίνει το «όχι» και το «γεια σου».
Λέει «μπα-μπα» και «μα-μα».
Του αρέσει να ακούει μουσική και τραγούδι.
9-12 μήνεςΑντιδρά διαφορετικά σε χαρούμενη και θυμωμένη ομιλία.
Γυρίζει γρήγορα το κεφάλι προς δυνατούς αλλά και σιγανούς ήχους.
Χρησιμοποιεί σωστά 2-3 απλές λέξεις.
Δίνει τα παιχνίδια όταν του το ζητούν.
Σταματά όταν του λένε «όχι» ή «μη».
12-18 μήνεςΑναγνωρίζει ανθρώπους και μέρη του σώματος.
Μπορεί να πει τι θέλει.
Η ομιλία του αρχίζει να ακούγεται σαν πρόταση.
Χειρονομεί ανάλογα με αυτό που λέει.
Κινείται-χοροπηδά στο ρυθμό της μουσικής.
Επαναλαμβάνει αρκετές από τις λέξεις, που του λέτε.