Διεύθυνση: Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 56 & Σοφοκλή Βενιζέλου, 71202 Ηράκλειο Κρήτης


  Contact : +30 2810 396700, Γραφείο Κίνησης: +30 2810 396734, Ραντεβού: +30 2810 396716-717

Ιατρείο Μαστού

Η Euromedica, με γνώμονα την κάλυψη των ιατρικών αναγκών κάθε γυναίκας και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα που σχετίζονται με παθήσεις του μαστού, προχώρησε στη δημιουργία εξειδικευμένων Ιατρείων Μαστού. Τα ιατρεία, που λειτουργούν στις μονάδες Euromedica Μητέρα Κρήτης στο Ηράκλειο και Euromedica Εγκέφαλος Ρεθύμνου, παρέχουν άριστη εξατομικευμένη φροντίδα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και επεμβατικών πράξεων μαστού.

Στα ιατρεία μαστού διενεργούνται πλήρης ψηφιακός έλεγχος μαστών, υπερηχογραφήματα υψηλής ανάλυσης, ελαστογραφία, μαγνητική τομογραφία μαστών, βιοψίες βλάβης στο μαστό με χρήση υπερήχων, βιοψία αλλοιώσεων του μαστού με ρομποτικό σύστημα στο μαστογράφο χωρίς χειρουργείο και αφαίρεση αλλοιώσεων μαστού με σύστημα κενού (vacuum) χωρίς χειρουργείο. Με βάση τις υπηρεσίες, τα ιατρεία απευθύνονται κυρίως σε

  • Γυναίκες ηλικίας 30+ στο πλαίσιο προληπτικών εξετάσεων
  • Γυναίκες με πρόσφατη διάγνωση καρκίνου ή που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή
  • Όλες τις γυναίκες που θέλουν να ενημερωθούν για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Τα ιατρεία είναι εξοπλισμένα µε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ευκρίνειας προσφέροντας εξαιρετικά αποτελέσματα με τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας. Συγκεκριμένα διαθέτουν τον σύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο Senographe Pristina 3D, το ρομποτικό σύστημα στερεοτακτικής βιοψίας Pristina Serena και τον υπερηχοτομογράφο LOGIQ Portal.

Υπεύθυνος της λειτουργίας των Ιατρείων Μαστού της Euromedica σε Μητέρα και Εγκέφαλο Ρεθύμνου είναι ο κύριος Άρης Βασιλογιαννάκης, επεμβατικός ακτινολόγος μαστού με εξειδίκευση στην απεικόνιση και τις επεμβατικές πράξεις μαστού στο Kings College Hospital του Λονδίνου.

Υπηρεσίες

ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

H ψηφιακή Μαστογραφία είναι η ακτινογραφία του μαστού που πραγματοποιείται στον μαστογράφο και αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική εξέταση προληπτικού ελέγχου ανίχνευσης καρκίνου του μαστού. Εξασφαλίζει υψηλή ευκρίνεια, εξαιρετική απεικόνιση και μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση, ενώ η ακτινοβολία είναι ελάχιστη. Με την ψηφιακή μαστογραφία είναι δυνατή η ανίχνευση όγκων μεγέθους λίγων χιλιοστών, παθολογίες που δεν μπορούν να βρεθούν με την ψηλάφηση. Ο χρόνος της εξέτασης συνολικά είναι περίπου 20 λεπτά.

Η μαστογραφία στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι μείζονος σημασίας. Η μαστογραφία πρέπει να μπαίνει στη ζωή της γυναίκας από την ηλικία των 40 ετών, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο οικογενειακό ιστορικό που να υπαγορεύει την έναρξη του ελέγχου από πολύ νωρίτερα. Από τα 40 και έπειτα η μαστογραφία πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο και κάποιες φορές και συχνότερα, απόφαση που θα λάβει ο γιατρός, ανάλογα με τα ευρήματα και την κατάσταση του στήθους.

ΤΟΜΟΣΥΝΘΕΣΗ

Η τομοσύνθεση είναι μία εξέταση παρόμοια με τη ψηφιακή μαστογραφία, κατά την οποία λαμβάνονται πολλαπλές τομές του ενός χιλιοστού από διαφορετικές γωνίες μετά από σύντομη σάρωση σταθερά συμπιεσμένου μαστού, οι οποίες μέσω κατάλληλης επεξεργασίας ανασυνθέτουν και απεικονίζουν τρισδιάστατα(3D) τη μάζα του μαστού και τις όποιες πιθανές ιδιαιτερότητες της σύνθεσής του. Η τομοσύνθεση διακρίνεται για την υψηλή διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού έναντι της κλασικής μαστογραφίας, καθώς έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει τους φυσιολογικούς ιστούς από το πρόβλημα, διευκολύνοντας την ανίχνευση των ύποπτων από τα καλοήθη χαρακτηριστικά, ακόμα και της πλέον μικρής βλάβης. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ψευδώς αρνητικών ή θετικών διαγνώσεων. Η τομοσύνθεση συστήνεται κυρίως σε γυναίκες με πυκνό μαστό ή όσες έχουν κάποια μορφή κληρονομικότητας. Επιπρόσθετα, ως συμπληρωματική της ψηφιακής μαστογραφίας στις περιπτώσεις ευρημάτων που χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης.

ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ

Η στερεοτακτική βιοψία μαστού με αναρρόφηση (Mammotome) είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος βιοψίας χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Η νέα αυτή μέθοδος πραγματοποιείται με τη βοήθεια του ψηφιακού μαστογράφου, με την ασθενή να βρίσκεται είτε σε καθιστή είτε σε ύπτια θέση. Με ακτινοσκόπηση θα εντοπιστεί το σημείο στο οποίο θα γίνει η βιοψία, με ακρίβεια χιλιοστού. Για τη λήψη ιστού από τον μαστό γίνεται τοπική αναισθησία και χρησιμοποιείται ειδική βελόνα καθώς και μηχάνημα αναρρόφησης (Mammotome) το οποίο συλλέγει ιστοτεμάχια τα οποία ακτινογραφούνται για να επιβεβαιωθεί η λήψη του σωστού υλικού. Η όλη διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια υπολογιστή και την τελευταία λέξη της αυτοματοποιημένης ρομποτικής τεχνολογίας, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο σφάλματος, ενώ είναι πολύ βασικό το ότι η ασθενής δεν πονάει και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι της ή την εργασία της.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η μαγνητική μαστογραφία είναι η νεότερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού. Διακρίνεται για την υψηλή ευαισθησία που διαθέτει στην ανίχνευση διηθητικού καρκινώματος, κυρίως σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Η Μαγνητική Μαστογραφία πρέπει να γίνεται μεταξύ της 7ης και 13ης ημέρας του εμμηνορρυσιακού κύκλου σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, προκειμένου να αποφευχθούν διαγνωστικά σφάλματα που οφείλονται στην επίδραση των ορμονών του κύκλου στους μαστούς. Ομοίως, γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, είναι καλύτερα να τη διακόπτουν για 6-8 εβδομάδες πριν από την εξέταση.

Σημαντικό πλεονέκτημά της Μαγνητικής Μαστογραφίας είναι η μη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας και η εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία στην ανάδειξη καρκίνου, δηλαδή αν υπάρχει καρκίνος η πιθανότητα να τον αναδείξει ξεπερνά το 94%. Επίσης, η εξέταση δεν επηρεάζεται από την πυκνότητα του στήθους.

Τα Ιατρεία Μαστού της Euromedica λειτουργούν καθημερινά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των μονάδων και βρίσκονται στη διάθεση κάθε γυναίκας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά από 9:00 – 17:00 στα τηλέφωνα 2810 396716 – 17 και 28310 51878 (Euromedica Μητέρα Κρήτης & Euromedica Εγκέφαλος Ρεθύμνου αντίστοιχα)